La comissió de la 27 Trobada d'Antella estigué en la Nit d'Escola Valenciana

nitescolaval 11022012
GENT DE TROBADA. L'Eliana acull la novena edició de La Nit que enguany s'ha convertit en un clam contra les retallades del govern valencià a l'educació i una aposta per unir famílies i docents en un gran moviment que “no descarte cap mesura de pressió i que sume a tothom qui opine que l'educació dels nostres fills no ha de ser objecte de retall”. 


 La Nit lliura el seus guardons a la revista Saó, Paco Muñoz i el Cor de l'Eliana. La IX Nit de l'Escola Valenciana és el punt de partida de les activitats anuals de l'entitat. Representa l'espai on es presenten les Trobades i on es dibuixa el full de ruta i prioritats de l'any. Aquest any 2012 Escola ha deixat ben clar quina és la seua prioritat: generar un espai de consens i mobilització que aglutine tothom qui aposta per una escola pública valenciana de qualitat i rebutja qualsevol retallada al sistema.
En aquest sentit, l'entitat cívica recorda el gran consens del moviment Sí al valencià que va provocar la paral·lització del decret contra les línies en valencià i anima la comunitat educativa a bastir un consens similar per l'escola pública i fer una aposta contundent amb un missatge clar: "l'escola no pot pagar els plats d'una caòtica gestió econòmica". El president d'Escola Valenciana ha centrat el seu discurs en aquesta petició de generar un moviment recivindicatiu que "no descarte cap opció de pressió" i que estiga obert a tothom ja que "estem segurs que a les nostres comarques hi ha gent de molts colors polítics que no vol que es jugue amb l'educació del seus fills, l'escola pública de qualitat no té color polític". Moreno ha destacat que "les Trobades d'enguany han de ser un clam per l'educació pública i valenciana".
A més, un element central de la Nit és el lliurament dels guardons d'Escola Valenciana que reconeixen la contribució d'entitats i persones a la difusió del valencià i la cultura valenciana. Enguany el guardó a l'ús social del valencià ha estat lliurat a la revista Saó, el de la trajectòria individual ha estat pel cantautor Paco Muñoz i el guardó extraordinari pel Cor de l'Eliana.
La IX Nit d'Escola Valenciana s'ha celebrat a l'Eliana, al Camp de Túria. La Coordinadora pel Valencià del Camp de Túria ha estat l'encarregada d'acollir l'acte. Aquesta comarca, amb una ampla tradició musical ha marcat el contingut de l'acte de lliurament dels guardons d'Escola Valenciana i la presentació de les Trobades 2012. És per això que s'ha dissenyat un espectacle sota el títol "La Nit en clau de lluna". La Colla de Dolçainers del Camp de Túria ha rebut els assistents i l'acte ha tingut com a fils conductors les veus del Cor de l'Eliana i els balls tradicionals de l'Associació Cultural l'Aljama de Bétera. Després de sopar, la festa ha continuat amb "La Nit en clau de sol", amb un concert del grup musical Rapsodes.

La Nit també ha presentat els pobles que acolliran les Trobades 2012, que duran el lema "Sí al valencià" i que començaran el 31 de març a Ontinyent i clouran el 2 de juny a Alcoi i Benimantell. Com a element destacat trobem la gran Trobada que es preveu a València ciutat que enguany sumarà les festes per la llengua de l'Horta Sud, l'Horta Nord, el Camp de Túria i el Camp de Mordre per commemorar els 25 anys de Trobades al cap i casal. La resta de pobles que acolliran trobada són el Grau de Castelló, Poble Nou de Benitatxell, Guardamar, Antella, Monòver, Rotglà i Corberà, Villalonga, Alacant, Mutxamel i les Coves de Vinromà.


A més, La Nit de l'Escola Valenciana ha servit com espai de difusió de la campanya "Un euro, llavor de pau" que l'entitat encara manté oberta i que enguany, amb la col·laboració de l'ONG Escoles Solidàries, va destinada a construir un centre educatiu a Punto Chico, una població de la selva guatemalenca. 
ESCRIT PER: Coordinadora, en www.gentdetrobada.otg